College wil de Dorpsstraat eenrichtingsverkeer voor auto’s maken

dorpsstraat castricum eenrichtingsverkeer
De Dorpsstraat in Castricum. Foto: Sam de Joode

Het college van burgemeester en wethouders van Castricum adviseert om de Dorpsstraat eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer te maken. De drukke straat moet in deze vorm rustiger en veiliger worden en bijdragen aan een veiligere spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg. De gemeenteraad behandelt het advies naar verwachting in oktober, en kan ook besluiten dat de Dorpsstraat géén eenrichtingsverkeer wordt.

Dit alles blijkt uit een presentatie van de projectleider aan bewoners en omwonenden van de Dorpsstraat. De gemeenteraad en lokale pers, waaronder nieuwsuitcastricum.nl, kregen dezelfde presentatie vorige week via de projectleider en verkeerswethouder Valentijn Brouwer.

Dorpsstraat Castricum eenrichtingsverkeer

In de afgelopen maanden zijn er door buurtbewoners, ondernemers en belangenorganisaties totaal ruim twintig verschillende plannen ontworpen voor een veiligere Dorpsstraat en spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg. Bijvoorbeeld door de verkeersstromen in de Burgemeester Mooijstraat en/of Schoutenbosch te veranderen. Een grote meerderheid van die plannen stelt echter voor om de Dorpsstraat in Castricum eenrichtingsverkeer te maken. Maar hoe, daar zijn de initiatiefnemers van de plannen het niet over eens.

Sommige indieners pleiten voor eenrichtingsverkeer van zuid naar noord, dus van de spoorwegovergang naar de rotonde met de Prinses Beatrixstraat. Andere indieners zien liever dat de Dorpsstraat gedeeltelijk eenrichtingsverkeer wordt. Een merendeel van de indieners stelt echter noord-zuid-eenrichtingsverkeer op, dus vanaf de rotonde van de Prinses Beatrixstraat tot de spoorwegovergang.

Het college is voorstander van dit noord-zuid-plan, vertelt de projectleider. En gaat daarom meer onderzoeken doen en een advies opstellen om een completer beeld met de gemeenteraad te kunnen delen. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in oktober een tussenbesluit neemt over het controversiële onderwerp. Concreet wil het college toestemming aan de gemeenteraad vragen om het noord-zuid-plan echt uit te werken.

Lees ook: Omwonenden stoffen een vereniging af in de strijd tegen een autoluwe Dorpsstraat

Wethouder: inspiratie voor plannen halen

Wethouder Brouwer (verkeer) is blij met de tientallen ingediende plannen door bewoners, ondernemers en belanghebbenden. In gesprek met media waaronder nieuwsuitcastricum.nl geeft hij echter aan dat het college zeer waarschijnlijk niet voor één ingediend plan gaat kiezen, maar inspiratie wil halen uit de verschillende plannen. ‘We kunnen zo tot een nieuw plan komen.’

‘Snelheid moet uit Dorpsstraat’

Naast de voorkeur voor eenrichtingsverkeer op de Dorpsstraat levert de inspraak van omwonenden, ondernemers en belangenorganisaties ook andere inzichten op. Zo vinden veel – maar een een onbekend aantal – mensen de Dorpsstraat niet onveilig maar willen ze wel ‘de snelheid’ uit de straat. Ook pleiten ze voor meer handhaving op de snelheidsgrens van dertig kilometer per uur.

Een ander inzicht is dat veel mensen de Prinses Beatrixstraat, de Ruiterweg en de Mient nu als onveilig ervaren. Die straten krijgen vermoedelijk meer autoverkeer als de Dorpsstraat eenrichtingsverkeer wordt. Bewoners willen dat het college hun straten niet vergeet. Wethouder Brouwer zegt hun stem te horen. ‘We willen dat die straten veiliger worden en zien hier mogelijkheden voor.’

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
2 comments
  1. Op de eerste plaats infrastructuur had in 1992 al aangepast moeten worden door het station naar de Oost kant van castricum te verplaatsen en van de bestaande spoorlijn een randweg om castricum heen te realiseren maar helaas achteraf kijk je een koe in z n reet. Nu word geopperd een een richting verkeer dorpsstraat van zuid naar noord dus als wij naar beverwijk moeten ? Gaan we via de burgemeestermooistraat ,stationstraat spoor over burgemeestermooistraat word dus nog drukker o.a ook laad en los verkeer,ben heel benieuwd hoe dit gaat werken.

  2. Als oud-wethouder Verkeer in de periode dat de huidige Dorpsstraat tot stand kwam, moet ik dit onzalige plan afkeuren. Destijds (2006-2007) zijn de verschillende verkeersstromen en verkeersdrukte op de aanliggende wijken doorgerekend in de verschillende verkeerssituaties. Uitkomst: alle verkeersstromen anders dan tweerichtingsverkeer zijn rampzalig. Er komt veel sluipverkeer en vrachtwagens kunnen nauwelijks door die straten. Bovendien is de noodzaak om nu verkeersrichting in de Dorpsstraat te wijzigen volstrekt overbodig. De straat is veilig. Er gebeuren geen ongelukken, terwijl de kans op hard rijden en ongelukken met medeweggebruikers sterk vergroot wordt bij eenrichtingsverkeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts