Aangepast plan voor Zanderij Noord stuit op felle kritiek

Zanderij natuurgebied
Een deel van de Zanderij. Foto: nieuwsuitcastricum.nl

De bollenvelden op Zanderij Noord moeten veranderen in natuur, maar niet iedereen wil dat. Sommige omwonenden en andere betrokkenen hebben felle kritiek op de plannen, waar al jaren aan gewerkt wordt.

Rectificatie

Vorige week berichtte nieuwsuitcastricum.nl dat zes van de elf grondeigenaren van Zanderij Noord een overeenkomst met de gemeente gesloten hebben, maar dat vijf zich dus blijven verzetten. Maar hier moet deze website een rectificatie melden, want dat klopt niet. Er zijn namelijk niet elf maar twaalf grondeigenaren en slechts één blijft zich op dit moment verzetten tegen de plannen. De gemeente is namelijk maatwerkafspraken aan het maken met vijf andere grondeigenaren, maar noemde dat niet in het persbericht. Daar is bij deze website verwarring over ontstaan.

Zanderij Noord natuur

Met medewerking van elf van de twaalf grondeigenaren staan de gemeente, provincie Noord-Holland, PWN en andere belanghebbenden steviger in hun schoenen. De commissie van de gemeenteraad debatteerde afgelopen donderdag over de plannen. Het college vraagt (pdf) bijvoorbeeld om vijftigduizend euro extra budget om de plannen ambtelijk te begeleiden. En de betrokken partijen hebben ook veranderingen aan het plan doorgevoerd. Bijvoorbeeld twee extra woningen (nu vijf in plaats van drie), want de opbrengsten van die grondverkoop worden volgens het plan verdeeld over de grondeigenaren die getekend hebben.

Kritiek op klaslokaal

In het voorstel staat ook een plan voor een biologische tuinderij met daarop een educatielokaal voor de middelbare school Vonk in Castricum. Vonk schrijft in een brief (pdf) erg enthousiast te zijn over het voorstel voor een klaslokaal en wil een ruimte voor twintig leerlingen met opslagruimte, toiletten, een fietsenstalling, zonnepanelen en praktijkruimtes. Maar het idee voor een educatielokaal valt slecht bij andere betrokkenen. Het Platform Behoud Zanderij is fel tegen (pdf) en ook een groep anonieme omwonenden is negatief verrast (pdf). Beide groepen spreken zich ook uit tegen het grote aantal autoparkeerplaatsen in het natuurgebied (zestig) en zijn bang dat die vooral gebruikt gaan worden door mensen die hun auto willen parkeren bij het treinstation.

Besluit volgt

De gemeenteraad besluit begin oktober over het aangepast ruimtelijk kader van Zanderij Noord. Er wordt dan ook gesproken over de mogelijkheid om af te zien van de parkeerplaatsen. Bij voldoende stemmen voor gaat het college het plan uitwerken tot een gewijzigd onwerpbestemmingsplan, dat weer ter inzage komt te liggen. De gemeente hoopt dat PWN in 2025 kan beginnen met de werkzaamheden op Zanderij Noord.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts