Gemeenteraad stemt in met ontwikkelingsvisie ‘Geesterduin 2.0’ voor 215 woningen

Geesterduin parkeerdek
Een luchtfoto van Geesterduin met het gesloten parkeerdek. Foto: Sam de Joode voor nieuwsuitcastricum.nl

De volledige gemeenteraad heeft ingestemd met de ontwikkelingsvisie Geesterduin 2.0, wat betekent dat er een ruimtelijk kader op hoofdlijnen is vastgesteld. Dat ruimtelijk kader omvat het uitbreiden van winkelcentrum Geesterduin met 700 vierkante meter winkeloppervlak en de bouw van 215 (!) appartementen rondom het winkelcentrum. D66 en CDA gaven bij de stemming – terecht – aan dat er nog veel vraagstukken bij het ruimtelijk kader horen die verdere invulling moet krijgen, en waar de gemeenteraad op tijd over geïnformeerd wil worden.

Ontwikkelingsvisie Geesterduin

De gemeente werkt samen met vastgoedontwikkelaar Hoorne Vastgoed (deels eigenaar van Geesterduin) om het winkelcentrum met alleen een begane grond en een parkeerdek te veranderen in een complex met drie tot zeven woonlagen. De hoogte komt per deel van het winkelcentrum te verschillen, ook na inspraak en kritiek van omwonenden. Een deel van de omwonenden vindt dat Hoorne Vastgoed tot dusver onvoldoende luistert en onvoldoende informeert. Zij hopen op verbetering bij de verdere planvorming maar kunnen ook bezwaar maken als zij zich onvoldoende gehoord voelen – en het plan zo vertragen.

Sociale huur

Het plan voor Geesterduin 2.0 omvat als gezegd de bouw van 215 nieuwe woningen, waarvan zo’n 63 sociale huur en zo’n 21 sociale koop. Kennemer Wonen gaat de sociale huurwoningen verhuren. Nog eens 90 appartementen komen in de categorie ‘middelduur’, waarbij het onduidelijk is of het koop, huur of een mix wordt. De resterende 41 appartementen worden duur, meldt de gemeente. Prijzen zijn nog onbekend. Hoe groot de verschillende appartementen worden is ook nog onduidelijk.

BP-tankstation is heet hangijzer

Een groot aandachtspunt in het plan Geesterduin 2.0 is de aanwezigheid van het BP-tankstation. De gemeente en Hoorne Vastgoed zijn met BP in gesprek over het verplaatsen van het tankstation en onderliggende opslagtanks met brandstoffen. Die verhuizing is nodig om de nieuwe appartementen, nieuwe parkeerplaatsen (168) en extra winkelruimte te realiseren. Blijft BP zitten dan rekent de gemeente op hetzelfde aantal appartementen maar minder parkeerplaatsen (namelijk 117) en een verlies van 252 vierkante meter aan winkeloppervlak. BP wil wel verhuizen bij de juiste financiële compensatie en wil graag naar een op- en afrit van een snelweg om daar een snellaadstation voor elektrische auto’s te bouwen in plaats van een traditioneel tankstation. Althans, dat staat in het raadsvoorstel (pdf) dat deze week dus aangenomen is.

Met de eerste goedkeuring van de gemeenteraad op zak kunnen het college en Hoorne Vastgoed door met gedetailleerde planontwikkeling. Er moeten wel nog allerlei hobbels overwonnen worden, waaronder een nieuwe Omgevingswet en eventuele bezwaren/rechtszaken van belanghebbenden.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts