Ambitieus plan wil 215 appartementen rondom Geesterduin bouwen

Geesterduin parkeerdek
Een luchtfoto van Geesterduin met het gesloten parkeerdek. Foto: Sam de Joode voor nieuwsuitcastricum.nl

Vastgoedontwikkelaar Hoorne Vastgoed wil 215 appartementen rondom winkelcentrum Geesterduin bouwen. Een grootschalig en ambitieus plan, want een paar maanden geleden mikte de ontwikkelaar nog op 150 appartementen. Het winkelcentrum moet ook meer groen, parkeerplaatsen en een extra ingang krijgen.

Het vernieuwde plan werd op 12 juli gepresenteerd aan omwonenden van Geesterduin en andere belangstellenden, waaronder nieuwsuitcastricum.nl. Op de vorige informatieavond, begin februari, ging Hoorne Vastgoed uit van 150 woningen bij het winkelcentrum en in een losse toren achter de flat Ambassadeur. Het nieuwe plan is ambitieuzer: 215 appartementen, alleen bij het winkelcentrum. Het plan voor de losse woontoren is geschrapt na felle kritiek van omwonenden.

Goed om te weten is dat Hoorne Vastgoed nu al betrokken is bij Geesterduin. Het is eigenaar (en verhuurder) van verschillende winkelruimtes en financiert ook renovaties aan de algemene ruimtes en pleinen van het winkelcentrum.

215 appartementen bij Geesterduin

De ontwikkelaar en andere betrokken partijen willen op de informatieavond niet zeggen hoe groot de appartementen worden, en of er veel verschil in de grootte komt. Wel geven ze aan dat de appartementen bedoeld zijn voor een- en tweepersoonshuishoudens, starters, senioren, spoedzoekers en statushouders en doorstromers.

Van de 215 appartementen bij Geesterduin wordt dertig procent sociale huur – een eis van de gemeente Castricum. Dat komt neer op 64 of 65 appartementen. Kennemer Wonen wil deze appartementen zeer waarschijnlijk afnemen, vertelt een medewerker van de woningcooperatie aan deze website. Het worden vermoedelijk twee- of driekamerappartementen. De huurprijs voor sociale huur is in 2023 maximaal 808 euro per maand.

Hoorne Vastgoed wil ook tien procent van de appartementen sociale koop maken (betaalbare koopwoningen met een zelfbewoningsplicht). Dat zou neerkomen op 21 of 22 appartementen. Veertig procent van de appartementen (86 woningen) komt in de klasse middenhuur en middenkoop te vallen. Een breed begrip, maar op de avond valt te horen dat middenhuur 1000 tot 1500 euro per maand kan zijn. Middenkoop is lastiger te definiëren. De resterende twintig procent van de appartementen (43 woningen) wordt vrije sector, vermoedelijk grote en dure appartementen. Of dit huur, koop of allebei wordt, is nog niet bekend.

Vier bouwlagen

De appartementen moeten verrijzen in blokken die als het ware tegen de zijkanten van Geesterduin aangebouwd worden. Er komen ramen en deuren aan alle kanten, zodat omwonenden niet tegen blinde muren aankijken. Het plan gaat uit van vier bouwlagen, waarvan de begane grond in veel gevallen al benut wordt door winkels. Vier bouwlagen zou het winkelcentrum even hoog maken als de naastgelegen appartementencomplexen Eerste Kwartier (bij het gemeentehuis) en Koraalzand en Zilverzand (bij Geesterhage). Aan de straatkant van Molenweide moeten drie bouwlagen komen, om omwonenden tegemoet te komen. Meerdere omwonenden zeggen op de informatieavond echter dat zij drie bouwlagen nog steeds te hoog vinden.

Update 17 juli: op de brochure is te zien dat zeker drie delen van het vernieuwde complex zes bouwlagen lijken te krijgen. De brochure rept niet over zes bouwlagen. Een lezers van deze website zegt dat een medewerker bevestigd heeft dat het plan is om bepaalde delen zes bouwlagen te geven. Deze website heeft Hoorne Vastgoed om een reactie gevraagd en zal dit artikel updaten bij een antwoord.

Het is overigens niet de bedoeling om het winkelcentrum zelf ingrijpend te veranderen, zeggen de aanwezige partijen. Wel willen zij een nieuwe ingang voor het winkelcentrum toevoegen, op de plek waar nu de slagboom zit om het kleine parkeerdek op te rijden.

Meer parkeerplaatsen

Het kleine parkeerdek van Geesterduin moet plaatsmaken voor een grotere versie, die tachtig openbare parkeerplaatsen krijgt voor winkelbezoekers. De projectontwikkelaar is ook van plan om meer dan honderd nieuwe parkeerplaatsen op de grond te realiseren, verdeeld over de zijkanten van het winkelcentrum. Dat moet deels lukken omdat tankstation BP in het nieuwe plan verdwenen is. Of het tankstation daadwerkelijk gaat verhuizen, is nog niet duidelijk. Ondergronds parkeren lijkt niet aan de orde te komen in het bouwplan.

Het is ook de bedoeling dat er meer groen komt bij Geesterduin. Het plan stelt voor om een daktuin voor bewoners te creëren, aangevuld met meer groene plekken bij de pleinen, parkeerplaatsen en winkels aan de buitenkanten van Geesterduin. Op het dak moeten ook zonnepanelen komen. Dat het huidige dak niet berekend is op tuinen, zonnepanelen en meer auto’s, is duidelijk. Het lijkt daarom het idee om een soort ‘tafel’ om het dak te plaatsen en te bouwen op het ‘tafelblad.’ Een concrete uitwerking van dit plan ontbreekt op deze informatieavond.

Het idee om de bioscoop Corso te huisvesten in het vernieuwde woon- en winkelcentrum, is overigens zonder ruchtbaarheid geschrapt.

En nu?

De gemeente Castricum heeft eind vorig jaar een overeenkomst gesloten met Hoorne Vastgoed om woningen bij Geesterduin te bouwen. Op deze derde informatieavond wordt duidelijker welke plannen de vastgoedontwikkelaar heeft. Een medewerker van een betrokken partij zegt dat het de bedoeling is om de gemeenteraad in oktober te vragen in te stemmen met de massa van het nieuwe gebouw, dus de bouwlagen en nieuwe afmetingen. Daarna volgen procedures, waar de medewerker minimaal een jaar voor uittrekt. Misschien langer als mensen bezwaar aantekenen. Met wat mazzel kan de bouw van de eerste fase van het nieuwe Geesterduin begin 2025 starten, zo klinkt het op de informatieavond.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
1 comment
 1. In dit artikel geef je aan dat men bij de nieuwbouwplannen voor Geesterduin uitgaat van 4 bouwlagen.
  Echter is uit de tekeningen die afgelopen donderdag gepresenteerd werden en ook in de brochure die daar beschikbaar was, duidelijk dat er op tenminste 3 plekken 6 bouwlagen komen.
  Ik heb dit nagevraagd bij een van de aanwezige medewerksters en die bevestigde dit. Haar woorden waren: ’de basis is 4 bouwlagen maar er komen accenten met 6 bouwlagen’.

  De vermelding in de brochure is dus tenminste niet volledig.
  Er staat in de brochure namelijk bij de passage over de aanpassingen nav de eerdere participatieavonden bij punt 4: Aansluiting hoogte Eerste Kwartier….. en bij de schets onder het kopje ‘Omranden’: Omranding 4 lagen in de basis….
  Nergens wordt gesproken over de 6 bouwlagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts