VVD wil verhoging afvalstoffenheffing in Castricum van tafel

grijze bak omruilen
Deze foto is niet in Castricum gemaakt.

De VVD wil dat het college van Castricum afziet van de verhoging van het afvalstoffenheffing. Die verhoging van 2,4 procent is volgens de lokale partij niet nodig omdat de gemeente in 2021 veel minder kwijt was aan het afvalstofbeleid.

De gemeente Castricum stelt in de concept-begroting voor de tarieven van de afvalstoffenheffing in 2023 met 2,4 procent te laten stijgen ten opzichte van 2022. Die verhoging levert de gemeente naar eigen verwachting volgend jaar 104 duizend euro extra op ten opzichte van dit jaar.

Lees ook: Zoveel stijgen de lokale lasten in Castricum in 2023

Een bestaand potje gebruiken

Volgens de VVD is die tariefsverhoging niet nodig omdat de gemeente in 2021 liefst 140 duizend euro overhield aan de afvalstoffenheffing. In dat jaar stapte Castricum over op een vast en variabel onderdeel voor de afvalstoffenheffing. Een maatregel die voor de gemeente dus goed uitpakte, en de 140 duizend euro werd ‘geparkeerd’ in de gemeentelijke financiën. Dit jaar lijkt de afvalstoffenheffing rond te komen, dus stelt de VVD voor om de lastenverhoging niet uit te voeren en in plaats daarvan 104 duizend euro uit het ‘geparkeerde potje’ te halen. Een maatregel die volgens de VVD geen impact heeft op de concept-begroting voor 2023 omdat het geld uit een bestaand potje komt.

VVD en Lokaal Vitaal indieners

VVD dient het amendement om de verhoging van de afvalstoffenheffing in Castricum te schrappen in samen met Lokaal Vitaal. Beide partijen zitten in het college van Castricum, dat verder bestaat uit GroenLinks en CDA. De vier partijen hebben samen een meerderheid in de gemeenteraad, die uiteindelijk stemt over het wel of niet uitvoeren van amendementen. Andere partijen in de gemeenteraad kunnen het amendement ook steunen of juist afwijzen. Martin Coenen, mede-initiatiefnemer van het betreffende amendement, laat desgevraagd aan nieuwsuitcastricum.nl weten: ‘Ik heb zeer goede hoop dat er uiteindelijk een meerderheid gaat zijn.’ De gemeenteraad behandelt het amendement in de raadsvergadering op 3 november. Als de gemeenteraad het amendement aanneemt, betaal je als inwoner van Castricum volgend jaar het tarief van de afvalstoffenheffing van 2022.

Wil je meer weten over de concept-begroting van Castricum voor 2023? In dit artikel lees je de belangrijkste punten, waaronder extra geld voor woningbouw en een fietspad tussen Akersloot en Limmen.

Elke zondagochtend een overzicht van écht lokaal nieuws in je e-mail? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief. Let erop dat je de stappen volgt en de bevestiging in je e-mail afrondt.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts