Gemeente Castricum kan geen startersleningen meer verstrekken, tot frustratie van jongeren

subsidie huis verduurzamen

De gemeente Castricum kan sinds eind juni geen startersleningen meer verstrekken aan jongeren die op het punt staan om hun eerste woning te kopen. Het betreffende fonds is namelijk praktisch leeg, onder andere omdat het aantal aanvragen gestegen is. De gemeente weet niet wanneer zij weer startersleningen kan verstrekken. Het college van Burgemeester & Wethouders overlegt na het zomerreces over de kwestie, bevestigt een woordvoerder na vragen van nieuwsuitcastricum.nl.

Over startersleningen in Castricum

Het fonds van de gemeente Castricum voor startersleningen is in 2011 opgericht met vijfhonderdduizend euro, bedoeld om uit te lenen aan jongere Castricummers die net wat tekort komen om zelfstandig een eerste appartement of huis te kopen. In de afgelopen jaren is het gemeentefonds uitgebreid naar bijna één miljoen euro en zijn er totaal zo’n veertig leningen verstrekt. Die staan nog uit, antwoordt de gemeente nadat deze website vragen stelde naar aanleiding van lezertips.

De gemeente hanteert via een derde partij een lijst voorwaarden om een starterslening te verstrekken, waaronder dat de woning in de gemeente Castricum moet staan en dat de koper of kopers een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moeten afsluiten. Starters kunnen minimaal 2500 en maximaal dertigduizend euro lenen om een woning van maximaal 376.300 euro te kopen, en betalen de lening en rente in vaste termijnen in maximaal dertig jaar terug. Eerder aflossen kan boetevrij en op ieder moment. En zo vult het fonds van de gemeente zichzelf langzaam weer, en kan de gemeente nieuwe leningen verstrekken.

Fonds is te leeg

Maar nieuwe startersleningen verstrekken doet de gemeente sinds eind juni niet meer, bevestigt een woordvoerder na vragen van deze website. ‘Het fonds is niet leeg, maar niet vol genoeg om een aanvraag toe te kennen. [..] Door maandelijkse aflossingen en rentebetaling op uitstaande leningen, vult zich dat wel weer langzaam.’ Wanneer er weer genoeg in zit om in ieder geval één nieuwe lening te verstrekken, weet de gemeente nog niet. ‘Dat hangt af van hoe snel het fonds weer gevuld raakt. Het kan ook sneller weer vol raken; door gehele of gedeeltelijke aflossingen van leners. Komt er bij voldoende ‘vulling’ weer een aanvraag (en kan het fonds daaraan voldoen) die kan worden gehonoreerd, dan raakt het fonds dus weer tijdelijk leeg.’

Dit zien geïnteresseerden sinds eind juni. Screenshot door nieuwsuitcastricum.nl

Meer aanvragen door oververhitte woningmarkt

Dat het fonds voor startersleningen momenteel zo goed als leeg is, komt volgens de gemeente Castricum vooral door de grote vraag. ‘De huidige situatie op de woningmarkt is duidelijk de veroorzaker van meer aanvragen voor een starterslening’, zegt een woordvoerder. En dat is met name slecht nieuws voor starters die een eerste woning in Castricum willen kopen en gerekend hadden op een starterslening. Want nu er niet genoeg geld in het fonds zit, kunnen geïnteresseerden geen aanvraag indienen en krijgen zij dus geen starterslening. De gemeente raadt starters met interesse in de lening aan deze webpagina op de gemeentewebsite in de gaten te houden. Wanneer deze webpagina geüpdatet wordt is echter onduidelijk en wie het eerst een aanvraag dat het fonds niet overschrijdt, heeft geluk. Maar hoeveel euro er straks in het fonds zit, is ook niet bekend.

De gemeente houdt ook geen wachtlijst van geïnteresseerden bij, naar eigen zeggen omdat huiskopers de financiën binnen enkele weken rond moeten krijgen en het niet duidelijk is op welk moment het fonds weer beschikbaar komt. Bovendien is geen aanvraag hetzelfde: de ene starter heeft vijfduizend euro nodig, waar de ander de maximale dertigduizend euro wil lenen. Deze website sprak met twee Castricummers die onlangs een starterslening ontvingen. Zij willen anoniem blijven en zeggen dat zij niet wisten dat het fonds leeg kon raken. ‘Ik ben extra blij dat ik er blijkbaar op tijd bij was’, zegt de een. ‘Maar de timing was puur mazzel, want je vraagt de lening aan als jouw bod op een woning geaccepteerd is en je weet nooit wanneer je dáár geluk mee hebt’, aldus de ander.

De politiek is aan zet

Het vrijwel lege startersfonds maakt het voor starters nóg lastiger om in deze tijd een woning te kopen in Castricum. Een jonge Castricummer die al tijden op huizenjacht is, zegt – op voorwaarde van anonimiteit – tegen nieuwsuitcastricum.nl: ‘Bij mijn biedingen op woningen hield ik de starterslening altijd in mijn achterhoofd. Ik ben bang dat ik zonder starterslening tekort kom om een serieus bod uit te brengen. Aan de andere kant: andere lokale starters kunnen de lening ook niet aanvragen en dus inzetten.’

Lees al het nieuws over wonen in Castricum

Meer starters aan een woning helpen vormde begin dit jaar één van de speerpunten in de verkiezingsprogramma’s van veel politieke partijen. Ook van Lokaal Vitaal, VVD, CDA en GroenLinks, de vier partijen die sinds dit jaar het college vormen. Op de vraag van deze website of het college iets gaat doen nu het startersfonds vrijwel leeg is,  antwoordt de woordvoerder dat het college het bedrag in het fonds na het zomerreces opnieuw gaat bekijken. Het zomerreces eindigt 1 september. Extra geld vrijmaken om het fonds sneller dan verwacht aan te vullen, is één van de opties. Daarover beslist de gemeenteraad, aldus de woordvoerder.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts