E-Fiber gaat vanaf eind augustus glasvezel aanleggen in Castricum

glasvezel castricum e-fiber
Glasvezelaanleg in Nederland. Foto: E-Fiber

E-Fiber start op 29 augustus met het aanleggen van glasvezel in Castricum. Het bedrijf heeft Castricum in zeven gebieden verdeeld en begint eind augustus in het eerste gebied met schouwen en graven. In dit artikel lees je de details, voor zover die er al zijn.

Schouwen houdt in dat de aannemer met jou als bewoner bekijkt wáár in je gevel een klein gaatje geboord wordt om de glasvezelkabel je huis in te krijgen. E-Fiber geeft via een tabel ook aan wanneer woningen daadwerkelijk een glasvezelkastje krijgen – waarover straks meer. Zonder dat kastje kun je geen gebruikmaken van glasvezelinternet, dat veel sneller is dan je huidige internetaansluiting.

Gemeente in zeven gebieden

De zeven gebieden van E-Fiber vind je op onderstaande kaart, gedeeld door het bedrijf.

Update 25 augustus 2022: na vragen van deze website aan E-Fiber over de logica van de planningskaart zegt het bedrijf dat de planningskaart fout was en is vervangen door de juiste versie. Deze website heeft de oude afbeelding daarom vervangen door de nieuwe (zie hieronder) en een nieuwe begeleidende tekst geschreven. Voor de volledigheid is de oude tekst doorgestreept.

E-Fiber start in het dichtbevolkte centrum van Castricum (gebieden 1 en 2), gevolgd door West-Castricum en Bakkum (gebied 3). Daarna volgt Zuid-Castricum tot Uitgeest en Heemskerk (gebied 4). Het noorden van Castricum en het zuiden van Limmen zijn daarna aan de beurt (gebied 5), gevolgd door Limmen-Noord (gebied 6). Akersloot moet het langst wachten op glasvezel (gebied 7).

De kaart geeft dat Bakkum als eerste aan de beurt is (één), gevolgd door Limmen (twee en drie, ook deels noordoost Castricum). Het centrum van Castricum is als vierde gebied aan de beurt, waarna het dun bewoonde zuiden van Castricum volgt als gebied vijf. Het oostelijke centrumdeel van Castricum is gebied zes. E-Fiber sluit Akersloot als zevende en laatste gebied aan.

De Woude hoort planningtechnisch bij Uitgeest, waar E-Fiber ook glasvezel gaat aanleggen.

De – volgens E-Fiber – definitieve planningskaart

Je bepaalt zelf of je een glasvezelaansluiting van E-Fiber wil. E-Fiber laat aannemer BAM de aanleg verzorgen en biedt zelf geen glasvezelabonnementen aan. Die taak is weggelegd voor providers; er kunnen verschillende providers abonnementen aanbieden via één glasvezelkabel. Je hebt dus keuze uit diverse abonnementen, bijvoorbeeld alleen internet, internet met televisie of juist internet, televisie en vaste telefonie.

Schouwen, graven en huisaansluitingen

E-Fiber geeft via een tabel ook aan wanneer het in de zeven gebieden gaat schouwen, graven en huisaansluitingen plaatst. Schouwen betekent als gezegd in dat de aannemer met jou kijkt of je een glasvezelaansluiting wil en zo ja, waar die jouw huis binnen komt vanuit je eventuele tuin. Daarna volgt het graven, wat ongeveer één werkdag per straat(deel) duurt. De plaatsing van het glasvezelkastje in je huis, veelal in de meterkast, volgt pas een stuk later.

In onderstaande tabel zie je wanneer jouw gebied voor de drie zaken aan de beurt is.

Tabel via E-Fiber (planning zoals op 19 augustus 2022)

Glasvezel nemen? Let goed op

Let goed op de voorwaarden van E-Fiber. Als je tijdens de aanleg in jouw gebied (één van de zeven) ja zegt op een glasvezelaansluiting, kun je het beste direct een abonnement bij een zelfgekozen provider afsluiten. Als je dat doet, kost de glasvezelaansluiting je niets. Maar zeg je ja op de glasvezelaansluiting en neem je niet direct een abonnement bij een zelfgekozen provider? Dan kun je wél een rekening te verwachten.

En zeg je in eerste instantie nee tegen de glasvezelaansluiting en wil je er later – bijvoorbeeld over twee jaar – alsnog een? Dan betaal je eenmalig minimaal 450 euro aan E-Fiber, dat speciaal terug moet komen voor de werkzaamheden in jouw straat, tuin en woning.

Een belangrijk aandachtspunt, want concurrent Delta Fiber Netwerk hanteert een andere strategie. Dit bedrijf gaat ook glasvezel aanleggen – wanneer kan het nog niet zeggen – en gaat in de aanlegfase bij iedereen die dat wil gratis een aansluiting monteren. Ook als je niet direct een abonnement afsluit.

Lees ook: Delta Netwerk beantwoordt glasvezelvragen op infoavonden, maar weet niet wanneer de aanleg start

E-Fiber loopt enigszins achter

De planning van E-Fiber loopt enigszins achter. Toen het bedrijf in januari bekendmaakte dat het glasvezel in Castricum gaat aanleggen, zei het dat er vóór de zomer een uitgebreide campagne zou starten. Die campagne moet inwoners enthousiasmeren en informeren. Nu de zomer volop bezig is, is E-Fiber gestart met zijn campagne. Onder andere via reclame-uitingen op bushokjes. Inwoners van de gemeente Castricum kunnen ook een papieren gids op de mat verwachten. Die arriveert een paar weken vóór de aanleg start.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts