Hier in Castricum bouwt E-Fiber 7 glasvezelgebouwen

Een glasvezelcentrale van het formaat garage, ergens in Nederland. Foto: E-Fiber

Glasvezelbedrijf E-Fiber bouwt in Castricum zeven glasvezelgebouwen, die nodig zijn om alle woningen en bedrijven te verbinden met glasvezelinternet. Wáár die bedrijven komen was lang een raadsel, maar de gemeente heeft de bouwlocaties nu vrijgegeven.

Dat doet de gemeente in antwoord (pdf) op vragen van Lokaal Vitaal, een partij in de gemeenteraad. Lokaal Vitaal stelde raadsvragen naar aanleiding van een interview dat nieuwsuitcastricum eind augustus publiceerde met E-Fiber. In dat interview gaf E-Fiber aan dat het niet voornemens is om de locaties van de zes kleinere glasvezelgebouwen prijs te geven omdat dit niet verplicht is. De locatie voor het zevende gebouw, het hoofdgebouw, was volgens E-Fiber toen nog niet bekend. Deze website ontdekte medio september dat E-Fiber een vergunning had aangevraagd om een glasvezelverdeelstation te bouwen aan de Walingstuin 43, tussen achtertuinen en het speelplein van de school Helmgras.

Grote glasvezelcentrale komt naast Helmgras

De beantwoording van de gemeente bevestigt het onderzoek van deze website: E-Fiber bouwt zijn grootste glasvezelverdeelcentrale in Castricum aan de Walingstuin 43. Deze centrale heet ook wel een citypop en dient als hoofdstation om de hele gemeente Castricum te verbinden met glasvezelinternet. De fysieke afmetingen van dit gebouw zijn deze website nog niet duidelijk.

E-Fiber bouwt kleinere glasvezelgebouwen in gemeente Castricum

Om de bijna twintigduizend huisaansluitingen te koppelen aan het internet, bouwt E-Fiber ook zes kleinere glasvezelgebouwen verspreid in de gemeente. Elk gebouwtje – formaat garage – kan een paar duizend huisaansluitingen verbinden.

In Castricum komen vier glasvezelgebouwen. Die verrijzen aan de Sifriedstraat 16 (west), Jacob Rensdorpstraat 1 (zuid), Eerste Groenelaan 93 (centraal) en Kemphaan 17 (noord). In Limmen bouwt E-Fiber een gebouw aan de Jan Valkeringlaan 3 en in Akersloot komt er een aan de Mozartlaan 51.

De gemeente Castricum is niet van plan om omwonenden te informeren over de plaatsing van de glasvezelgebouwen. Dat laat de gemeente over aan E-Fiber, dat echter eerder aangaf niet te communiceren over de locaties. Lokaal Vitaal stelt het gemeentebestuur de vraag om als gemeente omwonenden te informeren. Deze vraag wordt op 10 november behandeld in de gemeenteraad, zegt Lokaal Vitaal tegen deze website.

Glasvezelgebouwen op gemeentegrond

Alle zeven glasvezelgebouwen van E-Fiber verrijzen op openbare gemeentegrond, antwoordt de gemeente op andere vragen van Lokaal Vitaal. De grond blijft eigendom van de gemeente; E-Fiber sluit een overeenkomst voor recht van opstal af. Volgens de gemeente zijn de zeven locaties gekozen met allerlei randvoorwaarden in het achterhoofd. De glasvezelgebouwen van E-Fiber in Castricum mogen geen bomenkap veroorzaken, moeten op voldoende afstand van bebouwing komen en niet te ver liggen van een aansluiting op nutsvoorzieningen. De locaties zelf moeten verkeersveilig en goed bereikbaar vanaf de openbare weg zijn.

Delta gaat eigen glasvezelgebouwen plaatsen

E-Fiber is inmiddels gestart met de aanleg van glasvezelinternet in Castricum en verwacht over een jaar klaar te zijn. Daarna mag Delta Fiber Netwerk de grond openbreken en eigen glasvezelkabels aanleggen. Daar zijn nieuwe glasvezelgebouwen voor nodig, want die van E-Fiber zijn qua netwerk-topologie niet geschikt voor Delta Fiber Netwerk. Waar de gebouwen van Delta Fiber Netwerk komen is nog onduidelijk. Delta Fiber Netwerk zit nog niet met de gemeente om tafel om praktische en financiële zaken te bespreken, bleek onlangs uit navraag van deze website.

Elke zondagochtend een overzicht van écht lokaal nieuws in je e-mail? Meld je gratis aan voor de nieuwsbrief. Let erop dat je de stappen volgt en de bevestiging in je e-mail afrondt.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts