Gemeenteraad Castricum duikt in eenrichtingsverkeer Dorpsstraat

dorpsstraat castricum eenrichtingsverkeer
De Dorpsstraat in Castricum. Foto: Sam de Joode

Een commissievergadering over het nemen van een tussenbesluit over korte termijnmaatregelen voor de Dorpsstraat / Beverwijkerstraatweg is afgelopen donderdag druk bezocht. Zes insprekers met uiteenlopende belangen deelden hun verhaal in maximaal vijf minuten per persoon met commissie- en raadsleden. De boodschap: ze zijn tegen het voorgestelde plan van eenrichtingsverkeer op de Dorpsstraat in Castricum.

De insprekers mengen zich omdat de gemeenteraad binnenkort een tussenbesluit neemt dat grote gevolgen kan hebben voor het gebruik van de Dorpsstraat en omringende straten.

Dat tussenbesluit van het college van burgemeester en wethouders stelt namelijk voor dat de Dorpsstraat eenrichtingsverkeer maken in de richting noord-zuid de enige variant is om tot een veiligere spooroverweg en autoluwe Dorpsstraat te komen. Noord-zuid is de richting vanaf de rotonde van de Prinses Beatrixstraat tot de spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg. Het college gaf in juli al aan voorstander te zijn van deze variant. Je kunt het raadsvoorstel hier als pdf lezen.

Eenrichtingsverkeer op Dorpsstraat Castricum

Als de gemeenteraad instemt met de noord-zuid-route, wil het college graag ook 55 duizend euro extra budget om verschillende onderzoeken uit te voeren. Die onderzoeken hebben betrekking om omringende straten als de Ruiterweg en Prinses Beatrixstraat, maar bijvoorbeeld ook op een pleinfunctie voor het dorpsplein en de positie van de wekelijkse markt op de Dorpsstraat. Niet alle omwonenden en ondernemers willen de noord-zuid-route, bijvoorbeeld omdat ze vrezen dat een autoluwe Dorpsstraat tot meer verkeer in hun straat gaat leiden of tot minder winkelbezoekers in het dorpshart.

Definitief besluit volgt

Hoe de acht partijen in de gemeenteraad denken over het voorgestelde tussenbesluit, wordt op 21 december duidelijk. Dan vindt de politieke behandeling plaats. Besluitvorming staat gepland op een later moment. Het college hoopt dat de gemeenteraad in het tweede kwartaal van 2024 definitief de knoop doorhakt over eenrichtingsverkeer op de Dorpsstraat, mits de onderzoeken deze keuze ook aanbevelen.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts