Tienduizenden euro’s minder subsidie voor Toonbeeld, de bibliotheek en zwembad de Witte Brug

Zwembad de Witte Brug in Castricum krijgt vanaf 2024 tienduizenden euro’s minder subsidie. Ook de bibliotheek, een zorgverlener en cultureel centrum Toonbeeld ontvangen vanaf het nieuwe jaar tienduizenden euro’s minder omdat de gemeente moet bezuinigen.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Castricum heeft twee jaar geleden besloten om vanaf 2024 jaarlijks 360 duizend euro te besparen op subsidies. Dat besluit is genomen om de financiële positie van de gemeente te verbeteren. De gemeente stond in 2021 namelijk onder financieel toezicht van de provincie Noord-Holland.

De vier grootste subsidieontvangers

Met een brief aan de gemeenteraad, verstuurd op 18 april 2023 en hier als pdf te lezen, maakt het college van burgemeester en duidelijk hóe het in 2024 totaal 360 duizend euro wil besparen. Organisaties die jaarlijks meer dan vijfduizend euro subsidie ontvangen, moeten 8,8 procent inleveren. De vier grootste subsidieontvangers realiseren samen al het grootste deel van de totale bezuiniging, namelijk ruwweg 178 duizend van de 360 duizend euro.

Minder subsidie voor de Witte Brug

Bibliotheek Kennemerwaard krijgt ruim 77 duizend euro minder subsidie. MEE & de Wetering ontvangt ruim 35 duizend euro minder subsidie voor cliëntondersteuning. Zwembad de Witte Brug moet het met 34 duizend euro minder doen en Toonbeeld krijgt 32 duizend euro minder van de gemeente.

De subsidieverlaging voor de Witte Brug is enigszins opvallend omdat de gemeente ondertussen werkt aan plannen voor een compleet nieuw zwemcomplex voor de Witte Brug. Het zwembad krijgt jaarlijks subsidie omdat het anders niet rondkomt. Nu wordt rondkomen dus moeilijker. De gemeente laat deze maanden doorrekenen welke exploitatie-opties er zijn voor het nieuwe zwembadcomplex.

Andere subsidieontvangers

Enkele tientallen andere organisaties krijgen vanaf 2024 ook honderden tot tienduizenden euro’s minder subsidie. Zo levert MaatjeZ, een centrum voor mantelzorg, vierduizend euro in en krijgt zorgverlener Parnassia twintigduizend euro minder voor inloop en dagbesteding voor cliënten.

Ook het Ondernemersfonds wordt gekort, met bijna vijfduizend euro. Voorzitter Sander Weel vertelt desgevraagd aan deze website dat het bestuur bezwaar heeft aangetekend tegen de subsidieverlaging en dat er daarom nog niets definitief is.

Stichting Welzijn Castricum krijgt twaalfduizend euro minder, aldus het document. Opmerkelijk, want dat is geen 8,8 procent van het subsidiebedrag. Een korting van 8,8 procent zou uitkomen op circa 63 duizend euro minder subsidie. Navraag bij de gemeente levert het volgende antwoord op: ‘Bij SWC geldt dat zij (anticiperend op de taakstelling) in 2022 al het jaarlijkse subsidiebedrag wisten te verlagen met ca. € 39.000 door een aantal maatregelen te nemen. (Voornamelijk door de verhuizing en daardoor een lagere huur). Deze verlaging is al in de subsidievermindering opgenomen.’

Minder bezuinigen op sport

De subsidieverlagingen raken vooral niet-sport-gerelateerde organisaties. Van de tientallen sportorganisaties ontvangen er vanaf volgend jaar namelijk ‘slechts’ zeven minder subsidie. Op de Witte Brug na zijn het kortingen van een paar honderd tot 2400 euro. De andere sportorganisaties worden niet tekort omdat zij minder dan vijfduizend euro subsidie per jaar ontvangen. De gemeente heeft besloten alleen te bezuinigen op subsidies hoger dan vijfduizend euro.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts