Castricum wil vluchtelingen huisvesten in oud-Rabobank-kantoor

Rabobank castricum appartementen
Het voormalig Rabobank-kantoor begin 2022. Foto: Rens Blom/nieuwsuitcastricum.nl

De gemeente Castricum wil Oekraïense vluchtelingen (vrouwen en kinderen) huisvesten in het leegstaande Rabobank-kantoor aan de Dorpsstraat. Dat vertelt een woordvoerder van de gemeente in gesprek met nieuwsuitcastricum.nl.

Deze website nam contact op met de gemeente naar aanleiding van een reportage in de Volkskrant van 25 juli. Dit artikel besteedt uitgebreid aandacht aan de 48 containerwoningen op de Puikman, achter het treinstation van Castricum. Die flexwoningen, waar starters, statushouders (asielzoekers die een verblijfsvergunning ontvangen hebben) en spoedzoekers zoals gescheiden ouders wonen, moeten over een jaar of twee weer afgebroken worden. Verantwoordelijk wethouder Paul Slettenhaar (Wonen) vertelt de verslaggever: ‘Als de bewoners van dit complex bij het station weg moeten, kunnen ze naar een volgende tijdelijke woonlocatie.’

In het artikel staat ook: ‘De gemeente is van plan een paar honderd flexibele woonunits te creëren, niet alleen in containers, maar bijvoorbeeld ook in leegstaande kantoren.’

Geen sprake van honderden flexibele woonunits

Verschillende lezers namen contact op met nieuwsuitcastricum.nl met de vraag wáár de gemeente die honderden flexibele woonunits wil realiseren. Maar het verhaal is niet zo zwart-wit als de Volkskrant het doet voorkomen, zegt een gemeentewoordvoerder in gesprek met deze website. ‘Het genoemde aantal is een optelling van de flexibele woonunits die we nu hebben en van die we nog willen creëren. Totaal komen we waarschijnlijk nog niet op tweehonderd woonunits uit, maar op 170 tot 175.’

Bij dit aantal zijn de flexwoningen aan de Puikman (48 bewoners), Oosterzijweg in Limmen (47 bewoners) en Picassolaan in Alkmaar (ongeveer 43 bewoners) meegerekend. Daarmee kom je totaal al op 138 van de 170 tot 175 woonunits uit. De gemeente Castricum wil graag meer statushouders huisvesten in het Regionaal Wooncentrum aan de Picassolaan en wil ook uitbreiden op de Puikman, zegt de woordvoerder. ‘Maar daar zitten haken en ogen aan. Zo was het op de Puikman lastig om de woningen aan te sluiten op het elektriciteitsnet, en zal dat voor extra woningen ook moeilijk zijn.’ Concrete informatie over eventuele uitbreiding heeft de gemeente daarom nog niet.

Oekraïense vluchtelingen in Limmen

In Limmen kan de gemeente wél al concrete stappen zetten om meer flexibele woonunits te realiseren. ‘Aan de Oosterzijweg maken we nu leegstaande kamers beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen. Dat zijn tien kamers voor totaal twintig tot dertig personen’, aldus de gemeentewoordvoerder. Tel hier de eerder genoemde 138 woonunits bij op en je zit al praktisch op de doelstelling van 170 tot 175 woonunits.

Castricum wil ook vluchtelingen opvangen in oud-Rabobank-kantoor

De gemeente wil ook in de kern Castricum Oekraïense vluchtelingen opvangen, specifiek vrouwen en kinderen. De gemeente wil twintig kamers voor een nog onbekend aantal personen realiseren in het voormalig bankkantoor van de Rabobank. Dit grote kantoor aan de Dorpsstraat staat sinds begin 2021 leeg.

BPD, onderdeel van Rabobank, wil het kantoor slopen om er tientallen huurappartementen voor terug te bouwen. Dat vertelde de regiodirecteur van BPD in januari tegenover nieuwsuitcastricum.nl. Hij zei ook dat BPD het pand in de tussentijd wil verhuren, bijvoorbeeld als winkel- en woonruimte. De woordvoerder van de gemeente zegt dat er contact is met BPD maar dat inhoudelijk gesprekken nog moeten plaatsvinden. Over eventuele weerstand van omwonenden of winkeliers is nog niets bekend. De gemeente zal indien nodig het gesprek met de omgeving aangaan om zorgen proberen weg te nemen, aldus de woordvoerder. BPD reageerde niet direct op een verzoek om een reactie.

Petitie tegen Flexwonen NH

Twee weken geleden waren de flexwoningen aan de Puikman en Oosterzijweg ook in het nieuws. Het bedrijf Flexwonen NH beheert deze tijdelijke woningprojecten. Duizenden mensen hebben een petitie ondertekend die de gemeente Castricum oproept om de samenwerking met Flexwonen NH te beëindigen. De ondertekenaars vinden dat Flexwonen NH zich niet houdt aan de wettelijke Richtlijnen voor goed verhuurschap, iets dat de directeur stellig ontkent. De gemeenteraad van Castricum debatteert na het zomerreces weer over het onderwerp.

Wil je elke zondag een gratis e-mail ontvangen met alleen écht nieuws uit Castricum? Meld je hieronder aan.

Total
0
Shares
1 comment
  1. De gemeente wil tijdelijke woningen (honderden?) realiseren voor statushouders, starters en spoedzoekers en stelt (volgens uw artikel) dat men bijvoorbeeld het aantal woningen de Puikman in Castricum en aan de Picassolaan in Alkmaar wil uitbreiden. U stelt terecht dat feitelijk er slechts een paar woningen bijkomen!
    Echter:
    * op de Puikman wordt binnen 1-2 jaar gebouwd (vaste woningen en geen tijdelijke) en de containers moeten daar dan weg.
    * de Picassolaan in Alkmaar is ook nog maar 1-2 jaar beschikbaar, omdat ook deze locatie gebruikt gaat worden voor vaste woningbouw.
    Ondertussen krijgt de gemeente Castricum elk half jaar een nieuwe taakstelling voor de huisvesting van statushouders, ex-gedetineerden en ex-GGZ patiënten. Over ongeveer 2 jaar moeten dus i.p.v de normale taakstellingen, ook de herhuisvesting van de inwoners van de Puikman en Picassolaan gerealiseerd zijn. Hoe gaat wethouder Slettenhaar dat realiseren, als men weet dat in de afgelopen 4 jaar geen sociale huurwoningen zijn opgeleverd.

    Kwaliteit?
    Dan blijft nog over de kwaliteit van de tijdelijke woningen. Ze zijn klein, heel klein (22-27m2), men heeft niet altijd eigen sanitair en kookgelegenheid, de wooneenheden hebben veel last van lekkage, ze zijn gehorig etc.
    Het gebrek aan privacy, de hoge huren en vele andere problemen aan de wooneenheden drijven mensen tot wanhoop.

    Waarom:
    * heeft de gemeente de verhuur van deze eenheden overgelaten aan een particulier bedrijf met winstoogmerk. Waarom niet aan een woningbouwvereniging, wiens corebusiness het is om mensen op de meest fatsoenlijke manier te laten wonen?
    * waarom investeren in containers en slooppanden, hetgeen veel geld kost, en niet in modulaire woningen, die een afschrijftijd hebben van 15-20 jaar, maar die steeds ergens anders kunnen worden gebruikt?
    * waarom je zo profileren in de landelijke pers als slechte opvang gemeente voor mensen die het minder hebben dan de gemiddelde Castricummer, en de schijn ophouden dat er in Castricum geen draagvlak is voor de opvang van statushouders en andere minderbedeelden. Terwijl bij de kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen 61% van de deelnemers geen enkel probleem hebben met deze opvang. Spreekt wethouder Slettenhaar namens het College?

    Dan de Oekraïners:
    * de Rabobank is niet van de gemeente. Er is een idee om daar Oekraïners te huisvesten, maar er is nog niets geregeld. Dit gaat lang duren en deze mensen (en alle anderen) hebben dringend NU woonruimte nodig.
    * Nu worden zij in het slooppand aan de Oosterzijweg op de eerste etage gehuisvest. Gemiddelde kamergrootte is 22m2 en daar gaan vrouwen met kinderen wonen. Tijdelijk? Hoe lang is tijdelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts